Обласний етнокраєзнавчий фестиваль «Люби та знай свій рідний край»

Третій рік поспіль на Донеччині на замовлення Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації (директор Сергій Натрус) за підтримки Всеукраїнської екологічної ліги (голова ВЕЛ Тетяна Тимочко) інформаційно-просвітницьким центром «Екологічна варта» (директор Наталія Цабенко) організується та проводиться обласний етнокраєзнавчий фестиваль «Люби та знай свій рідний край». Його метою є привернення уваги, зокрема, дітей та молоді, до актуальних екопроблем регіону або міста, екологічної просвіти та інформування, популяризації принципів сталого розвитку серед населення, підтримки ініціатив щодо впровадження природоохоронних проєктів, залучення дітей та молоді до експедиційних спостережень стану довкілля та пізнавально-дослідницької краєзнавчої роботи задля збереження цінних природних територій, культурних та історичних пам’яток Донецької області.
У цьому році до складу переможців фестивалю увійшли дві команди гуртківців ДОЕНЦ:
• «Психологія»: Ярослав Баришник, вихованець з Гродівської громади,
посів І місце у номінації «Пам’ятки» (керівник гуртка Світлана Касьянова, старший учитель).
• «Юні натуралісти»: 10 вихованців з міста Лиману, які посіли ІІ місце у номінації «Пам’ятки та об’єкти природної та історико-культурної спадщини» (керівник гуртка Олена Войтенко – «Відмінник освіти», вчитель-методист).
Лиманські юннати у своєму 5-хвилинному відеоролику «На захисті природи рідного краю», що був представлений на конкурс, продемонстрували майже двомісячну роботу. У ньому юні екологи провели паралель між проблемним існуванням рукотворного Ломоносівського озера в місті та зниклим декілька років назад озера Лиманського. Гуртківці висвітили деякі екологічні негаразди даного водного об’єкта – захаращеність берегів, проживання мешканців озера – качок в умовах постійного галасу відпочивальників. Крім того, майбутні хіміки показали, що у вересні місяці 2021 року, на момент проведення елементарного хімічного дослідження стану озерної води за допомогою лакмусового папірця, значних відхилень від норми не було виявлено. Також відобразили й проведену дітьми разом з батьками толоку – прибирання сміття, відходів на дальній прибережній ділянці та навчання з його сортування.
Юннати намагалися привернути увагу до актуальних екологічних проблем у своєму місті. І справді, даний дитячий проєкт став поштовхом для початку активних природоохоронних дій дорослих. Саме під час урочистих нагороджень учасників фестивалю, що проходили у місті Краматорську 30 листопада 2021 року, зі сцени з вуст директора Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації Сергій Натруса прозвучала інформація про те, що на очищення озера Ломоносівського в Лиманській ОТГ в наступному році будуть виділені кошти. Радості юних екологів Лиманщини не було меж!
Усі учасники фестивалю раділи і подарункам (набори ілюстрованих енциклопедій про тварин, глобуси (для вивчання в гуртках), екоторбинки із теплими капелюшками та шарфами, «Зошит мандрівника», блокноти і ручки, органайзери «Мій екологічний слід», набори смаколиків (для кожного учасника). А враження від екскурсії регіональним ландшафтним парком «Краматорський», знайомство з його дикими мешканцями, участь у квесті та іграх на свіжому повітрі залишаться у пам’яті вихованців гуртка на довгі роки.
Діти отримали власний досвід практичної природоохоронної роботи. Намагаються дбайливо ставитися до природи рідного краю, надають приклад у збереженні довкілля, популяризуючи дружні моделі життєдіяльності людини. Вихованці ДОЕНЦ вважають необхідним продовжувати роботу над проєктами. А ще юні громадяни закликають всіх:
«Збережемо разом природу рідного краю!»
Догори