Для допитливих

Серед найпоширеніших кормів, що можна використовувати для підгодівлі птахів узимку можна назвати:
• насіння соняшника (несмажене) дуже люблять снігурі та синиці. Можна трохи розтовкти його пляшкою чи качалкою;
• насіння коноплі – люблять усі зерноїдні птахи;
• овес – їдять вівсянки та чубаті жайворонки;
• просо, пшоно – найулюбленіша їжа для вівсянок, жайворонків, синиць та горобців;
• насіння кавунів – корм для синичок та повзиків;
• насіння дині – всі птахи полюбляють;
• крихти сухого білого хліба (чорний не можна ні в якому разі) – корм для багатьох птахів;
• сире несолоне сало, сирі чи варені кістки – улюблені ласощі синиць;
• ягоди горобини і бузини – улюблені ласощі дроздів;
• насіння ясеня – ласощі для снігурів;
• насіння бур’янів (лобода, кропива, кінський щавель) – корм для всіх зерноїдних птахів.
Пиріг для птахів
Щоб забезпечити птахів поживними залишками їжі у зручний спосіб, «спечіть» узимку своїм підопічним пиріг. Для цього розтопіть свиняче сало або смалець, наприклад, той що залишився від приготування м’яса, й додайте в нього суху суміш, що складається з вівсяних пластівців, насіння, сухофруктів, залишків їжі. На одну третину жиру — дві третини сухої суміші. Помістіть все в зручну форму, коли пиріг застигне, вийміть з форми та покладіть у годівничку. Пиріг можна також підвісити до гілки, наповнивши ним нейлонову сітку. Не використовуйте для приготування такого пирога маргарин.
Підгодівля проводиться щоденно. Корм бажано закладати в годівниці в одні і ті ж години. Якщо птахи не підгодовують більше тижня вони залишають цю ділянку і перелітають в інші місця.
Водоплавні птахи підгодовуються зерном пшениці, гороху, проса, рапсу безпосередньо біля водойм з розрахунку 200 г на одну особину. Корма бажано висипати на мати з соломи чи очерету.
При всіх типах підгодівлі біля годівниць треба розмішувати пісок, дрібний гравій, гальку, особливо в болотистих місцевостях. Там, де поблизу немає водойм, встановлення напувалок – дуже вдалий засіб для приваблювання птахів.
3 – етап підгодівлі триває протягом березня – квітня. Весняні снігопади та похолодання небезпечні особливо для тих видів птахів, що прилітають рано: шпаки, жайворонки, білі плиски, горихвістки-чорнушки, строкаті мухоловки, вільшанки. Птахи виснажені під час міграцій, до того ж у них триває передгніздова линька. В цей період, крім звичайних кормів до раціону можна включити личинок борошняного хрущака (розводять штучно), личинок реп’яхової молі (міститься в насінні реп’яхів), мотиль.
Годівниця може приваблювати велику кількість птахів на маленьку територію, роблячи можливим, таким чином, поширення хвороб. Щоб уникнути цього дотримуйтесь простих вказівок:
– чистить годівниці щодватижні гарячою водою та господарським милом;
– змінюйте щодватижні місце розташування годівниць;
– прикопуйте їжу, яку птахи розкидали біля годівниці, але не з’їли вчасно;
– викидайте з годівниці поживу, яка залежалась або запліснявіла, ніколи не кладіть нову їжу поверх старої;
– якщо ви помітили у вашому саду тяжкохворих птахів, припиніть підгодівлю хоча б на два тижні, щоб дати змогу птахам розсіятись і унеможливити поширення хвороб.
По закінченню сезону підгодівлі територія біля годівниці перекопується, посипається вапном з метою дезінфекції.
Як виготовити і розмістити годівничку
При створенні годівниць будь-яких конструкцій важливо пам’ятати головні правила:
1. У годівниці обов’язково має бути дах, інакше пожива може бути засипана снігом або залита дощем і стати непридатною для птахів.
2. Отвір в годівниці повинен бути настільки широким, щоб птах міг спокійно проникнути всередину годівниці і покинути її. Спорудити найпростішу годівницю можна з побутового відходу.
Види годівничок
I. Годівниця з двох пластикових коробок від локшини швидкого приготування, з’єднаних шматочками фанери.
II. Годівниця-сітка (наприклад, для дроздів). У неї поміщають заготовлені на зиму плоди горобини.
III. Годівниця з порожнього пакета з-під соку або молока. У нижній частині пакета прорізаються два-три отвори. Вони можуть бути як круглої, так і прямокутної форми.
ІV. Навіть зі старої будівельної каски теж можна зробити чудову годівницю, якщо забезпечити її дахом з фанери. Таку годівницю можна підвісити на гілках дерев поруч з вашим будинком або в парку.
На схемі цифрами позначені:
1 – дах з фанери;
2 – дерев’яна перегородка, що утворює чотири відділення для різної поживи;
3 – сітка для зручної посадки птахів.
VI. Годівниця з двох порожніх пластикових пляшок різного об’єму. Така годівниця може працювати автоматично. В міру того, як птахи з’їдають поживу, вона знову висипається з пляшки. У таку годівницю можна насипати просо, овес, пшеницю та інші сипучі корми.
На схемі цифрами позначені:
1 – кришка, зроблена з пляшки більшого обсягу;
2 – ємність для поживи виготовляється з пляшки меншого об’єму. У неї відрізається дно, щоб легше було засипати поживу, а біля горлечка робляться отвори, з яких корм надходить в чашечку;
3 – паличка-сідало для птахів;
4 – пожива в чашечці;
5 – ремінь для кріплення годівниці на гілці.
Переваги годівничок з побутових відходів:
– зберігаємо живу природу (дерева);
– годівниці з вторинної сировини одноразові – їх в основному не чистять, а змінюють на інші, що зменшує поширення хвороб серед птахів.
Важливо пам’ятати, що непридатні годівниці з побутових відходів потрібно викидати в сортувальні сміттєві контейнери або здавати в пункти прийому вторинної сировини.
Догори