А чи знали ви, що 8 серпня – це всесвітній День кішки?

Засновником виступає Міжнародний фонд захисту тварин Animal Welfare. Щорічні календарні заходи, присвячені проблемам захисту кішок стали проводиться з 2002 року. Коти і кішки потребують допомоги. На сьогоднішній день, за деякими даними налічується близько 256-ти порід домашніх кішок, кожна з яких володіє своєрідним набором достоїнств і
якостей, що дозволяють їй залучати до себе все більше і більше уваги з боку численних любителів і заводчиків цих прекрасних створінь. Кількість домашніх котів та кішок вражає – на планеті їх налічується близько 600 мільйонів. Існує навіть наука фелінологія, яка вивчає цих тварин.
Ці милі, по більшості пухнасті і ласкаві тварини, давно і по праву
заслужили у людей повагу й любов. Кішка супроводжує людину на землі напевно від самого початку історії людської цивілізації. Вона може бути вимоглива до себе і до оточуючих, навіть десь нав’язлива, проте завжди дотримується якихось, притаманних тільки їй одній, власних правил поведінки, які і досі дивують нас день у день. Вони терплячі і уважні, іноді егоїстичні, але це тільки через нестачу уваги з нашого боку. Можуть бути
лагідними чи суворими, але завжди тонко відчувають настрій господаря. Їм дуже часто немає справи до того, що робиться за межами їх місця проживання, але вони досконально знають той маленький світ, де їм випала честь проживати. Коти є героями численних легенд та неймовірних історій, їх наділяють надприродними здібностями та здатністю прожити дев’ять
життів.
10 цікавих фактів про кішок
1. Коти чудово вміють залізати на високі гілки дерев, проте зовсім не можуть повернутися з висоти на землю вниз головою. Це пов’язано із будовою їхніх кігтів, які загорнуті трохи всередину. Таким чином котам
незручно чіплятися за кору, тому вони злазять з дерев задом, або ж кличуть на допомогу рятувальників із драбиною.
2. У космос відправляли не тільки собак Білку та Стрілку, а й
французьку кішку Фелісет. У 1963 році пухнаста улюблениця піднялася на висоту 210 кілометрів над верхнім шаром Землі. Кішка перебувала у космосі всього близько 15 хвилин, але ця подія зробила її національною героїнею Франції.
3. Кішки мають великі очі, що анатомічно обґрунтовується
потребою у нічному полюванні. Тварини охоплюють зором велику ділянку
місцевості, але при близькому фокусуванні погляду майже нічого не бачать.
Ось чому інколи власники улюбленців дивуються, що коти не бачать шматочки їжі просто перед носом. Більшість домашніх котів – далекозорі.
4. Коти полюють заради самого процесу. У 80% випадків домашні хижаки навіть не планують частуватися здобиччю. Вчені університету Джорджії провели дослід, результатом якого стало встановлення того, що лише у 28% випадків коти з’їдають жертву, яку зловили. Інша здобич використовується у якості іграшки або ж є даром господарю.
5. Коти рідко спілкуються між собою нявканням. Такий спосіб
ведення переговорів призначений лише для людини. Чим частіше власник тварини буде розмовляти з нею, тим більше кішка буде відповідати. Коти також здатні змінювати інтонації голосу: часто можна почути примхливі, вимогливі, незадоволені або ж лагідні відтінки у нявканні кота. Кішки сплять
16 годин на день і здатні бачити повноцінні сни, а коли не сплять, доглядають за собою 30% часу. 95% власників кішок визнають, що розмовляють з кішками.
6. Кішки мають на 24 кістки більше за людину. Для них
характерний гнучкий та еластичний скелет. Вони можуть проникнути у будь-
яке вузьке місце – простір під диваном, лаз у паркані. Це, а також зазвичай м’яке приземлення з великої висоти – результат відсутності ключиць.
7. Пращури сучасних котів полювали на невелику здобич, на
відміну від собачих прабатьків. Саме тому наші улюбленці на сьогодні їдять зовсім небагато, маленькими порціями, а інколи навіть залишають трохи корму у мисочці. Такий раціон – часті, але не насичені прийоми їжі, є наслідком способу життя котячих предків.
8. Ці домашні тварини ніколи не були хатніми у
загальноприйнятому значенні цього слова. Вважають, що коти перебували із людиною у взаємовигідних відносинах. Таким чином вони зберігали свою незалежність та не мали браку у їжі та домівці. Люди ж, як і зараз, заводили домашніх улюбленців заради знищення шкідників.
9. Вчені та археологи дослідили залишки котів, знайдені у Китаї, та визначили їхній приблизний вік – 5300 років. Раціон однієї з кішок, згідно з дослідженням, був набагато різноманітніший за спосіб харчування іншої, що може говорити про існування домашніх котів навіть раніше за загальноприйняту епоху.
10. Найдавнішими пращурами сучасних домашніх котів є міациди, що жили близько 40 мільйонів років тому. Ці малі тварини жили на деревах та відрізнялися спритністю та хитрістю. Перші звичні нам представники котячих з’явилися лише 12 мільйонів років тому.
Котики дуже різняться між собою за багатьма ознаками, перш за все це забарвлення котів. Спочатку воно було досить різноманітним. Пояснювалося це тим, що дикі кішки — хижаки. Для вистежування здобичі їм було необхідно маскуватися під навколишнє середовище. З часом одомашнених
кішок стали селекціонувати, і кількість забарвлень збільшилася. На даний
момент поняття забарвлення охоплює: колір шерсті кішки, різні ступені забарвленості шерсті, малюнок на шерсті.
І звичайно розрізняють пухнастиків за породами. З її кількістю
спеціалісти до кінця не визначилися, але все ж таки станом на 2016, Міжнародна асоціація котів (TICA) визнає 58 порід, Асоціація любителів кішок (CFA) визнає 44 породи, Міжнародна федерація кішок (FIFe) визнає 43 породи. Є популярні і дуже відомі, а є і такі, що за якихось причин лишаються поза увагою. Найпоширенішими є аборигенні породи, такі як
Егейська (Кіпрська), Домашня довгошерста, Домашня короткошерста, Келласька (Соукок), а після них вже господарі обирають інші, їх зараз налічується у топі понад 25 порід.
Про цих маленьких характерних красунчиків можна говорити без зупину і можливо саме тому люди так люблять і пестять цих улюбленців, що неможливо поруч з ними не розтанути від всепоглинаючої ніжності і ми у цей День вітаємо всіх любителів кішок! Бажаємо їм, щоб їхні вихованці завжди були здорові і щасливі, ситі й доглянуті!
Методист ДОЕНЦ
Людмила БЕРЕЗОВ
Догори