Людина народжена для того, щоб
принести у Світ «щось корисне»

Людина народжена для того, щоб
принести у Світ «щось корисне»,
а не взяти з нього «щось».
Я теж не відразу це зрозумів.
В.П. Філатов
Головне життєве кредо – повертати незрячим людям можливість бачити світло – зробило його знаменитим на весь світ.
Ім’я Володимира Петровича Філатова, засновника Одеського інституту офтальмології та тканинної терапії, відоме всьому світу. Важко уявити, як в одній людині, на одному життєвому шляху могло вміститися таке різноманіття талантів і напрямів діяльності – лікар, філософ, педагог, художник, літератор, громадський діяч, благодійник, меценат.
Володимир Філатов народився 27 лютого 1875 року в селі Михайлівка Саранського повіту Пензенської губернії.
У 1936 році в Одесі був організований Інститут експериментальної офтальмології (нині Інститут очних хвороб і тканинної терапії імені В.П. Філатова Національної академії медичних наук України), який він і очолив, залишаючись його директором до останніх днів життя.
Очоливши Одеський інститут експериментальної офтальмології, Філатов принципово не брав гроші з хворих в інституті.
Він говорив: «Якщо ви взяли гроші у хворого, то повинні зняти із себе білий лікарський халат».
Але Володимир Петрович мав дозвіл вести приватну медичну практику. Людина, яка хотіла сплатити за приватний візит, могла офіційно записатися на прийом до академіка. Філатов приймав таких хворих поза стінами інституту, часто робив операції на очах у своєму домі (нині музей).
За півстоліття своєї медичної практики Володимир Петрович Філатов провів кілька тисяч операцій. Також вражає і його наукова спадщина, що налічує понад 460 наукових праць та монографій.
Але, мабуть, найбільшим досягненням академіка стала створена ним унікальна школа офтальмологів-філатовців – яка нині має вже четверте покоління вчених. Він виростив величезну кількість учнів, які продовжують розвивати напрями офтальмології.
Чи варто дивуватися, що й до цього дня Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова Національної академії медичних наук України залишається одним з лідерів світової медичної науки й практичної медицини.
Заслуги вченого перед світовою наукою настільки значущі, що у 2014 році ім’я В.П. Філатова внесено до Зали слави світової офтальмології.
В.П. Філатов дуже любив природу. Біля його будинку був гарний сад.
Там досі ростуть столітні самшит, акація, горіх, посаджені його руками. У саду було багато квітів, чагарників, дерев. Філатов виписував рослини з різних ботанічних садів, зокрема з Нікітського ботанічного саду в Ялті.
Академік Володимир Філатов понад півстоліття прожив в Одесі. Тут він заснував Інститут офтальмології і тканинної терапії. Тут прийшла до нього всесвітня популярність. У цьому місті він і похований на 2-му Християнському кладовищі. На жаль, не залишилося в живих прямих нащадків В.П. Філатова, його близьких родичів. Єдиний син академіка, Сергій Філатов, теж офтальмолог, який тривалий час працював з батьком, пішов з життя на початку 1980-х років.
У лютому 2025 року В. П. Філатову будуть відзначати 150 – ти-річчя з дня народження.
І, попри всі обставини сьогоднішньої війни, всі співробітники музею та шанувальники таланту вченого, готуються до цієї дати.
Працівники еколого-натуралістичного підрозділу Одеського гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання постійно підтримують усі заходи щодо благоустрою території музею.
А 16 червня до такої відповідальної акції запросили працівників ДОЕНЦ, які тимчасово перебувають в Одесі. Василь Шубчинський та Юлія Мєнафова отримали велике задоволення, коли своїми руками допомагали у благоустрої садиби Музею і записали у книгу відгуків свої враження та велику шану пам`яті В.П. Філатову від Донецького обласного еколого-натуралістичного центру та його вихованців.
Догори