Всесвітній день річок

Річка Самара – одна з основних джерел поверхневих вод Олександрівщини Донецької області, до яких належать й малі річки: Гнілуша, Бичок і Маячка. Ці річки служать основним постачальником прісної води й забезпечують потреби у воді всього населення Олександрівської громади та його аграрний комплекс. На їх основі створені штучні ставки та водоймища. На фото витоки малої річки Самари та частина самої ріки.
Керівник гуртка ДОЕНЦ – Лариса Боєнко.

“Реве та стогне Дніпр широкий..” – саме ці рядки класика української літератури Тараса Шевченко одразу спадають на думку про Дніпро. Ця річка стала своєрідним символом усієї країни, природним багатством та історичною пам’яткою. Спокійна та широка, ця річка завжди вважалася символом величі. Дніпро є третьою за довжиною та площею річкою Європи. Його могутні хвилі прокладають шлях рівнинами України. Не можна не зазначити з якою любов’ю про Дніпро завжди писав Тарас Шевченко: “Нема на світі України, Немає другого Дніпра…” Як не сповнитись поваги до цієї могутньої, величної та спокійної ріки, яка була свідком становлення, розвитку, та, сподіваймося, розквіту нашої країни, яка зберігає увесь наш культурно-історичний досвід. Дніпре, ти чарівний!

Річка Кашлагач- річка мого дитинства, яка протікає через селище Велика Новосілка, Волноваського району, Донецької області. Назва річки походить від двох татарських слів «кашле» -зимове поселення і «агач» -ліс, у перекладі -«Річка, що протікає біля зимівника, розташованого в лісі». Наш Кашлагач бере свій початок з балочки Кашлагачок, що у Великоанадольському лісі, протяжність річки – 64 км, похил – 1,7 м/км.
Але зараз річка Кашлагач , як і моє селище Велика Новосілка в Донецькій області потерпає від багатьох руйнувань, воронки від снарядів, повсюди осколки від снарядів та зрізані дерева, зруйновані дома.
Де б не носило по чужих краях
Я вертатимусь додому по дорогах і полях
Боляче, коли побачив вдалині рідний маяк
І хочеш море переплить до нього, але нема як…
Догори